- Ντακότα, Νότια
- (South Dakota). Πολιτεία (196.576 τ. χλμ., 760.100 κάτ. το 2003)των βορειοκεντρικών ΗΠΑ, που συνορεύει προς Β με τη Βόρεια Ντακότα, στα Δ με τη Μοντάνα και την Γουαϊόμινγκ, στα Ν με τη Νεμπράσκα και στα Α με τη Μινεσότα και την Αϊόβα· τα σύνορα είναι σχεδόν όλα συμβατικά. Στον πληθυσμό της συμπεριλαμβάνονται περίπου 25.000 Ινδιάνοι, που ζουν σε ειδικές γι’ αυτούς περιοχές. Πρωτεύουσα της Πολιτείας είναι η Πιρ (βλ. λ.).
Το έδαφος αντιστοιχεί κατά μεγάλο μέρος στο υψίπεδο του Μισούρι, ΝΔ του οποίου βρίσκεται η οροσειρά των Μαύρων Λόφων με ψηλότερη κορυφή τη Χάρνεϊ (2.207 μ.). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή που είναι γνωστή ως Badlands (κακή γη), η οποία βρίσκεται στα Α των Μαύρων Λόφων, μεταξύ των ποταμών Σεγιέν και Γουάιτ Ρίβερ.
Οι Badlands είναι προϊόντα επιφανειακής διάβρωσης που προκαλούν οι σπάνιες και ορμητικές βροχές σε περιοχές με κλίμα μάλλον ξηρό, σε μαλακούς βράχους, κυρίως αργιλώδεις· είναι μια έκταση χωρίς βλάστηση, ακανόνιστα αυλακωμένη από βαθιά κοιλώματα που χωρίζονται από λόφους γενικά μυτερούς. Οι μορφές αυτές της διάβρωσης, αν και δεν περιορίζονται μόνο στη Ν.Ν., παρουσιάζουν εδώ όψη ιδιαίτερης μεγαλοπρέπειας.
Όπως και στη Βόρεια Ντακότα, το υδρογραφικό σύστημα βασίζεται στον Μισούρι (που διαρρέει από τα Β προς τα Ν ολόκληρη την Πολιτεία και αποτελεί ένα μέρος των συνόρων με τη Νεμπράσκα) και στους παραποτάμούς του, τον Γκραντ Ρίβερ, τον Μορό, τον Σεγιέν και τον Γουάιτ Ρίβερ από τα δεξιά, τον Τζέιμς Ρίβερ και τον Μπιγκ Σου από τα αριστερά. Το κλίμα, ηπειρωτικό, χαρακτηρίζεται από ζεστά καλοκαίρια, ψυχρούς χειμώνες και αραιές βροχοπτώσεις.
Η οικονομία της Ν.Ν. βασίζεται κυρίως στη γεωργία (στάρι, σίκαλη, κριθάρι, ζαχαρότευτλα, κηπευτικά), και στην κτηνοτροφία (βοοειδή, χοίροι, προβατοειδή). Η βιομηχανία, ελάχιστα ανεπτυγμένη, περιλαμβάνει κυρίως τους τομείς των ειδών διατροφής (γαλακτοκομεία, αλευρόμυλοι, κονσερβοποιεία) και μηχανουργίας (γεωργικά μηχανήματα). Η δυτική ορεινή περιοχή είναι πλούσια σε κοιτάσματα χρυσού· στα τέλη του 19ου αι. αποίκισαν οι χρυσοθήρες τη ζώνη γύρω από τους Μαύρους Λόφους και ακόμα και σήμερα η Ν.Ν. αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παραγωγής χρυσού των ΗΠΑ
Η Πιρ, μια από τις μικρότερες αμερικανικές πρωτεύουσες, βρίσκεται στη δυτική όχθη του Μισούρι. Μεγαλύτερη σημασία έχουν: η Σου Φολς (74.927 κάτ.) στον ποταμό Μπιγκ Σου, σιδηροδρομικός κόμβος στα σύνορα σχεδόν με τη Μινεσότα, και βορειότερα, επί του ίδιου ποταμού, η Γουοτερτάουν, η Αμπερντίν και η Χιούρον, σημαντικές γεωργικές αγορές στην εύφορη κοιλάδα του Τζέιμς Ρίβερ, η Ράπιντ Γίτι, και η Λιντ, πλούσια κέντρα ορυχείων στην περιοχή των Μπλακ Χιλς.
Μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Εθνικό Μνημείο του Όρους Ράσμορ (Mount Rushmore National Memorial), που βρίσκεται 25 χλμ. ΝΔ της Ράπιντ Σίτι, γνωστό για τα γιγαντιαία γρανιτικά γλυπτά του, ύψους 18 μ., που απεικονίζουν τα πρόσωπα των προέδρων Τζορτζ Ουάσινγκτον, Τόμας Τζέφερσον, Άμπραχαμ Λίνκολν και Θίοντορ Ρούσβελτ. Το μνημειώδες αυτό έργο άρχισε το 1927 με τη διεύθυνση του Γκάτσον Μπόργκλαμ (1867-1941) και τελείωσε από τον γιο του, Λίνκολν· είναι ορατό από απόσταση μεγαλύτερη των 100 χλμ.
Από το 1861 έως το 1889 η Ν.Ν. αποτέλεσε μαζί με τη Βόρεια Ντακότα μέρος ενός ενιαίου Εδάφους με πρωτεύουσα την πόλη Γιάνκτον και ύστερα τη Μπίσμαρκ. Το 1889 οι δύο διαιρέθηκαν και αποτέλεσαν ξεχωριστές ομόσπονδες Πολιτείες.
Άποψη άγονης περιοχής στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ν. Ντακότας.
Dictionary of Greek. 2013.